Geothermische Energie

Leer meer over geothermische energie en hoe het uw huis of bedrijf ten goede kan komen.

Waarom kiezen voor geothermie?

Geothermie is dé keuze voor mensen die verder dan 15 jaar durven vooruitkijken en zich bewust zijn van de ecologische uitdagingen van vandaag en morgen.
Geothermie biedt volgende voordelen:

Energiezuinig
Een geothermische warmtepomp verbruikt weinig energie omdat het gebruik maakt van de stabiele grondtemperatuur. Dit kan de energiekosten verlagen.

Duurzaam
Geothermie is een milieuvriendelijke optie, omdat men gebruik maakt van natuurlijke bronnen en geen schadelijke stoffen uitstoot.

Comfortabel
Doordat het systeem zich ondergronds bevind heeft u geen last van geluid en kan er gebruik gemaakt worden van passieve koeling waardoor je huis blijft lekker koel blijft, zelfs tijdens warme dagen.

Kleine footprint
Bij geothermie hoeft er geen buitenunit geplaatst te worden, de warmtewisselaar (sondes) zitten volledig onder de grond. Zo kunnen deze zelf onder het gebouw geplaatst worden en worden kostbare oppervlaktes gespaard voor andere zaken.

Weinig onderhoud
Geothermische systemen zijn betrouwbaar en vereisen weinig tot geen onderhoud, in tegenstelling tot traditionele warmtepompen met een buitenunit.

Langdurige oplossing
Het systeem wordt volledig vervaardigd uit hoogwaardige HDPE buizen en gelaste verbindingen waardoor een lange levensduur gegarandeerd is.

Hoe werkt geothermie?

Om deze hernieuwbare warmtebron te benutten, maken we gebruik van een verticale warmtewisselaar. Dit betekent dat we verticaal in de grond boren en vervolgens lussen van leidingen plaatsen (sondes) die contact maken met de omliggende aarde. Deze leidingen zijn gevuld met een mengsel van water en glycol (een antivriesmiddel) dat fungeert als warmtegeleidend medium naar de warmtepomp.

Hoe boren we?

SHS past de spoelboormethode toe voor grondboringen, waarbij water vanuit de boorkop wordt gepompt om boorresten efficiënt naar de oppervlakte te transporteren. Door boorstangen met elkaar te verbinden kan tot 150m diep geboord worden, conform het maximale dieptecriterium voor ondiepe geothermie in België . Na het boren worden de sondes geplaatst en het boorgat gevuld met thermisch verbeterd grout voor optimale prestaties. De leidingen worden vervolgens aangesloten via de Tichelman-methode of met een collectorput.